Hoe leg je een visgraat vloer?

Hoe leg je een visgraat vloer?
Vloeren

Hoe leg je een visgraat vloer?

U bent er (bijna) uit: de nieuwe vloer in uw huis wordt een visgraat vloer. Een schitterende optie die tegenwoordig in veel Nederlandse huizen gekozen wordt. U kijkt echter nog tegen 1 ding op: Het leggen van de visgraat vloer. In deze blog geven wij u antwoord op de vraag: ‘hoe leg je een visgraatvloer’. Wij geven u doormiddel van een kort stappenplan een aantal tips zodat u goed voorbereid aan de slag kunt.

Een visgraatvloer met een ‘click systeem’

De reden waarom u waarschijnlijk opkijkt tegen het leggen van een visgraat vloer, is dat u vast ergens gelezen heeft dat visgraat vloeren met click systeem niet aangeraden worden. Maar waarom is dit zo? Het is eigenlijk heel simpel:  doordat click systemen op de kopse en lange kanten van elkaar verschillen, krijgt u met een visgraat motief met click systeem nooit een mooi eind resultaat. Daarom raden wij u altijd aan om een visgraat vloer verlijmd te leggen.

 

Voordat u begint…….

Voordat u aan de slag gaat adviseren wij de vloer enkele dagen in de ruimten te laten liggen. Op deze manier kan de vloer acclimatiseren aan de ruimte en heeft u weinig last van krimp of uitzet.

 

Stap #1: De bodemvloer klaar maken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een uitspraak die ook zeker van toepassing is op het leggen van een visgraat vloer. Voordat u begint met leggen moet u er namelijk voor zorgen dat de bodem zo vlak mogelijk is. Zowel gaten als bobbels dienen met grote zorg verwijderd te worden. Wees hier erg precies in. Dan heeft u er op de lange termijn het meeste plezier van.

 

Stap #2: De ondervloer leggen

Is de bodem zo plat als een dubbeltje en zijn er geen gaten en bobbels meer te vinden? Dan kunt u beginnen met het leggen van de ondervloer. Welke ondervloer dit moet zijn is afhankelijk van uw huis. Sommige woningcomplexen hebben namelijk bepaalde regels op het gebied van geluidreductie. Win hiervoor dus informatie in bij de VVE of verhurende partij. Maakt u gebruik van vloerverwarming? Dan zijn er speciale ondervloeren die hiervoor geschikt zijn.

 

Stap #3: Legrichting en uitzetten hartlijn

Voor de hand liggend, maar toch wel handig om goed over na te denken: het bepalen van de legrichting. Heb je deze bepaald dan begint het uitzetten van de zogenaamde ‘hartlijn’.

  1. De hartlijn is het startpunt voor de eerste baan van de visgraat. En is een rechte lijn waar je de eerste rij die je gaat leggen. Het is gebruikelijk om dit op de plek te doen waar de langst mogelijke baan gelegd kan worden.
  2. Sla aan het begin en het einde van deze hartlijn een spijker in de grond en span een koord of draad tussen de spijkers.
  3. Breng lijm aan op een ‘rechterplank’ en plaats deze met bovenste punt op de hartlijn.
  4. Breng ook lijm aan op een linkerplank en plaats deze in v-vorm tegen de rechterplank aan. De onderste punt van de plank ligt nu als het goed is ‘hartlijn’.

 

Stap #4 : Het leggen van de vloer.

Heb je de eerste planken gelegd? Herhaal dit proces tot de eerste baan is gelegd zonder zaagwerk. Neem vervolgens een pauze en laat de eerste baan drogen.

Ga verder met de banen aan de zijkanten van de eerste baan. Controleer gedurende dit proces of de hartlijn nog steeds juist ligt.

 

Stap #5: Meten, passen en zagen.

Meet de openingen die achtergebleven zijn op en verzaag de planken tot de juiste lengte. Houdt hierbij altijd een klein afstandje tot de muur. Zo heeft de vloer ruimte om te krimpen en uit te zetten bij warmte en vocht. Handigst is om dit te doen met blokjes.

 

Stap #6: Afwerking met plinten

De laatste stap is het afwerken van de vloer met plinten. In de hoeken is het zo nu en dan was passen en meten. Zorg dat je volledig tevreden bent met het eindresultaat. Niets is frustrerender dan constant waakzaam te zijn op dat ene plintje die je niet goed hebt afgewerkt.

 

Wordt u benauwd door deze blog over het leggen van een visgraat vloer?

Het leggen van een visgraat vloer is niet eenvoudig. Ook voor professionals is het zeer geconcentreerd werk. Wordt u benauwd door dit stappenplan? Zorg dan dat u een professionele vloerenlegger inhuurt. Vaak bied de verkopende partij wel een legservice aan.

Op zoek naar zo’n professionele partij? Bij Luxuryfloors uit Kampen profiteert u naast voordelige visgraatvloeren ook van aantrekkelijke legtarieven.

Bekijk de website van Luxury Floors>>>>

 

 

 

Back To Top